Taalhuisvrijwilligers Marum ontvangen certificaat

Op donderdagochtend 8 maart ontvingen elf taalvrijwilligers hun certificaat in het Taalhuis in de bibliotheek in Marum. Wethouder Janny Hulshoff was namens de gemeente Marum aanwezig. Deze vrijwilligers zijn na het volgen van een praktische training klaar om mensen met taalproblemen te helpen.

Groot probleem in Nederland

In Nederland hebben ongeveer 2,5 miljoen mensen grote moeite met taal. Soms zelfs dusdanig dat ze niet normaal in onze moderne samenleving kunnen functioneren. Laaggeletterdheid is vaak een taboe en gaat gepaard met grote schaamte. Mieke van den Heuvel, taalhuiscoördinator, legt uit waarom de inzet van vrijwilligers zo belangrijk is: “Als taalvrijwilliger kun je het verschil maken in iemands leven. Met slechts een paar uur vrijwilligerswerk per week geef je iemand de kans om zijn of haar basisvaardigheden te verbeteren. Je leert bijvoorbeeld aan een deelnemer hoe je e-mails schrijft, een bijsluiter leest of een sollicitatiegesprek voert.”

Taalhuizen zijn altijd op zoek naar vrijwilligers. “Lijkt het je leuk om met taal en mensen te werken? Beschik je over inlevingsvermogen, geduld en flexibiliteit? Beheers je de Nederlandse taal goed? En wil je vrijwilliger worden? Dan is taalvrijwilliger worden misschien iets voor jou.”

Hulp nodig?

Heb je moeite met bijvoorbeeld lezen en schrijven of werken met de computer? Je bent niet alleen. Kom eens langs bij het Taalhuis in de bibliotheek van Marum. Er zijn vaak activiteiten en wekelijks is er op donderdag van 13:00 tot 15:00 uur een spreekuur met de Taalhuiscoördinator. Je kunt gewoon binnenlopen zonder een afspraak te maken en je hoeft hiervoor geen lid te zijn.

Ook als je je wilt opgeven als vrijwilliger of hier meer informatie over wilt ontvangen kun je naar het spreekuur komen. Mailen met Mieke is ook mogelijk via: taalhuismarum@gmail.com of in de gemeente Zuidhorn op: taalhuiszuidhorn@gmail.com.

Top