Opening Open Monumentendag Marum

Dit item is verlopen op 30-09-2017.

Zaterdag 9 september aanstaande om 9.30 uur zal de officiële opening van de Open Monumentendag (OMD) in de gemeente Marum bij ’t Steenhuis in Niebert plaatsvinden. Wethouder Jan Vos opent de OMD. De landelijke Open Monumentendag (OMD) wordt in de gemeente Marum gecoördineerd door de Culturele Raad Marum. Het thema van Open Monumentendag 2017, op 9 en 10 september luidt : ‘Boeren, burgers en buitenlui’.

Het thema verbindt stadsbewoners, plattelandsbewoners en mensen met een rondtrekkend bestaan en het verbindt uiteenlopende historische perioden met het heden.

Opening bij het Steenhuis te Niebert

Dit jaar vindt de officiële opening om 9.30 uur op 9 september a.s. plaats bij museum ’t Steenhuis,  ‘t Pad 15A , 9365 TA Niebert. Er wordt gestart met een Spinnenwieldemonstratie. Verder zijn er demonstraties van oude schildertechnieken en graveren op diverse materialen. Tevens wordt er geborduurd, er is een stand met theaterpoppen en er wordt getoond hoe snoeihout kan worden hergebruikt. Ook zal er bij verschillende stands het getoonde te koop worden aangeboden.
Kinderen mogen bakker Noordhof helpen bij het koekjes bakken en deze natuurlijk opeten. De jeugd kan zich bovendien vermaken met oudhollandse spelen en er is een koe die ranja geeft !
Het geheel wordt de hele dag omlijst door live muziek.

Naast het Steenhuis zijn ook andere monumenten opengesteld in de gemeente Marum.  

Opengestelde monumenten

Kerken
Romaanse Kerk Marum, Noorderringweg 41
Op zaterdag en zondag van 10.00 - 17.00 uur geopend. Tijdens Open Monumentendag wordt er in het kader van de wandelroute Marumerlage binnen en buiten de Romaanse Kerk in Marum een manifestatie gehouden. Het terrein wordt ingericht met allerlei marktkramen. In de kerk worden drie exposities over de omgeving gehouden. Het Noordelijk Archeologisch Depot stelt vondsten van ‘de Bult’(stinswier) tentoon in de kerk. Op zaterdagochtend om 11.00 uur wordt de nieuwe wandelroute naar de Marumerlage op ludieke wijze officieel geopend. De route start bij de Kerktoren en gaat langs de Bult naar de Legeweg, om via nieuwe bruggen op de Marumerlage uit te komen. Rondom de Marumerlage is een route uitgezet met allerlei info over dit moerasgebied. Ook hier bent u van harte welkom.

Kerk Noordwijk, Westerweg 2
In het kerkje van Noordwijk zal zaterdag 9 september tussen 14.00 – 16.00 uur Gert Sennema uit Grijpskerk een muzikaal optreden verzorgen. Gert is naast beeldhouwer ook actief  in kunst, muziek en theater.  In het kerkje van Noordwijk zal hij regelmatig in zijn streektaal zingen. Gert heeft een repertoire bestaande uit volksmuziek, folk, blues en country. Het kerkje is zowel op 9 en 10 september geopend. Op beide dagen stelt ook de in Denemarken wonende Sylvia Zwaaneveldt haar werken tentoon. Op linnen en zijde zijn bekende gedichten gedrukt en vindt u in de kerkbanken haiku’ s en verzen.  Op beide dagen is de toegang gratis.

Kerk Nuis, Nieuweweg 29 en de Kerk Niebert, Molenweg 90
De kerken zijn op 9 september geopend en te bezichtigen, tevens hebben organisten de mogelijkheid om het orgel te bespelen.

Musea
Museum ’t Rieuw in Nuis, Oudeweg 17 (naast de Coendersborch)
In het museum is de expositie Huisslachting te zien. Tijdens monumentendag, vanaf 13.30 uur, kunt u mee maken hoe het een en ander vroeger in zijn werk ging. Twee ambachtelijke slagers laten o.a. zien hoe een varken uitgebeend wordt.

Overig
Coendersborch in Nuis, Oudeweg 15
De Coendersborch is geopend op zaterdag 9 september van 10.00 tot 17.00 uur en op zondag 10 september van 13.30 tot 17.00 uur. In de verschillende kamers in de borg zijn videoportretten te zien die het verhaal van het landgoed vertellen. Aan het woord komen voormalige bewoners, arbeiders, streekbewoners en de huidige natuurbeheerder van het landgoed.

Korenmolen Niebert, Molenweg 62,
Op de OMD zal de molen van Niebert zijn functie binnen de voedselketen laten zien die het vroeger had en zo de spil vormde tussen de boeren, burgers en buitenlui. In het kader van de slogan "van de grond naar de mond"  besteden we aandacht aan de verschillende granen en soorten meel (volkoren, bloem en gebuild) die vroeger en nu op de molen geproduceerd worden en het gebruik daarvan: mens en vee. Voorbeelden van halmen, graankorrels en het bijbehorende meel worden getoond. Er zijn verschillende broden te zien en te proeven, en andere producten van meel die natuurlijk allemaal gemaakt zijn met meel dat door de Niebertermolen zelf gemalen is! De molen is opengesteld van 10.00 tot 17.00 uur.

Ambachtelijke smederij Dijkhuizen, Molenweg 36 te Niebert
De smederij is in werking en er worden paarden beslagen.

Noordelijk Archeologisch Depot te Nuis, Nieuweweg 76
Informatie over bodemvondsten uit de regio. Er is een expositie ingericht bij de Romaanse Kerk met vondsten van de stinswier (de Bult).

Dus, genoeg te doen voor jong en oud in de gemeente Marum tijdens OMD! We hopen u te mogen begroeten de 9de september a.s. Graag tot ziens op de OMD in de gemeente Marum.

Top