Nieuws

 • WhatsApp-buurtpreventiegroep

  De gemeente Marum wil buurtpreventie stimuleren. Het doel is het actief krijgen van meerdere buurtpreventieteams in de gemeente. Een WhatsApp-buurtpreventiegroep is één van de mogelijkheden. Buurtgenoten kunnen via de groep snel met elkaar in contact komen, wanneer er sprake is van bijvoorbeeld inbraak. Inwoners starten en coördineren de WhatApp-groep zelf. De gemeente speelt een rol in de informatievoorziening en het beschikbaar stellen van borden.

 • Vergadering Gebiedscommissie Zuidelijk Westerkwartier

  De Gebiedscommissie Zuidelijk Westerkwartier vergadert op dinsdag 4 juli 2017, van 19.00 – 21.00 uur in het gemeentehuis te Leek, Tolberterstraat 66, 9351 BJ Leek.

 • Raadsleden benieuwd naar ervaringen met veranderingen in de zorg

  De gemeenteraden van Grootegast, Leek, Marum en Zuidhorn organiseren op vrijdag 30 juni 2017 een inloopmiddag voor mensen die zorg ontvangen via de gemeente. Iedereen die te maken heeft (gehad) met de Wmo, de Jeugdwet of de Participatiewet is van harte welkom. De raden horen graag van inwoners of ze tevreden zijn over de zorg die ze ontvangen en of ze tevreden zijn over de samenwerking met de gemeente.

 • Vacature: Wmo consulent (28 uur per week)

  Voor de sector Samenleving zijn wij op zoek naar een enthousiaste en ervaren:

  Wmo consulent (28 uur per week)
  (tijdelijk tot 1 januari 2019)

  Kijk voor meer informatie op de vacaturepagina.

 • Voedseltuin Tuuntje officieel geopend

  Vrijdag 9 juni is in Opende Tuuntje, de voedseltuin van het Westerkwartier, officieel geopend. In de voedseltuin worden groenten en fruit gekweekt voor cliënten van de voedselbanken in de provincie Groningen. Daarnaast is de voedseltuin een werk-, leer- en sociale ontmoetingsplek.

 • Openbare vergadering gemeenteraad op 21 juni 2017

  Op woensdag 21 juni a.s. om 19.30 uur vergadert de gemeenteraad in het gemeentehuis.

 • Veteranendag Westerkwartier 2017

  Bent u veteraan, bent u de partner van een overleden veteraan of kent u iemand die veteraan is? Op zaterdag 17 juni 2017 vindt de Veteranendag Westerkwartier 2017 plaats in wegrestaurant In de Klaver, Molenweg 2 te Niebert. Inloop vanaf 9.30 uur. Het programma begint om 10.00 en duurt tot 14.00 uur. 

 • Uitnodiging informatiebijeenkomst Centrumplan Marum

  Het Centrumplan Marum is al enige tijd in ontwikkeling. Binnenkort wordt gestart met de bouw van het eerste deel van het plan. Daarom organiseert de gemeente Marum op donderdag 29 juni a.s. een informatiebijeenkomst, waarin de bouwplannen worden toegelicht.

 • Vergadering WMO-adviesraad op 19 juni 2017

  Vergadering Wmo-adviesraad van de gemeente Marum maandag 19 juni a.s., 19.30 uur in het gemeentehuis

 • Openbare vergadering raadsgroep herindeling Westerkwartier

  De Raadsgroep Herindeling Westerkwartier houdt zijn eerste openbare vergadering op donderdag 
  15 juni a.s. om 20.00 uur in het gemeentehuis van Zuidhorn.

 • Werkzaamheden nutsbedrijven Centrumplan Marum

  Als voorbereiding op de toekomstige bouwwerkzaamheden in het centrumplan worden de kabels en leidingen aangelegd langs de Grote Hoorn, de bouwstraat tussen de Raadhuisstraat en de Lindsterlaan. Ook wordt een deel van de waterleiding in de Raadhuisstraat vervangen. Op woensdag 7 juni wordt gestart met de werkzaamheden, die in totaal naar verwachting 7 weken in beslag zullen nemen.

 • Burgemeester Kosmeijer heet nieuwe Nederlanders welkom in Marum

  Op dinsdagmiddag 30 mei jl. heeft burgemeester Henk Kosmeijer van de gemeente Marum aan vier nieuwe Nederlanders de koninklijke besluiten uitgereikt. Dit betreft de heer Aden Dahir Sharif,  van Somalische afkomst. En Artur, David & Rita Debora Adijan, de drie kinderen zijn geboren in Nederland, waarvan de ouders afkomstig zijn uit de voormalige Sovjetunie.

 • Meepraten in de politiek? 

  Op 12 september a.s. start in de Westerkwartiergemeenten  de gratis cursus ‘Politiek Actief’ van ProDemos. De cursus biedt inwoners de gelegenheid om een kijkje te nemen achter de schermen van de lokale politiek.

 • Openbare vergadering raadsgroep herindeling Westerkwartier

  Vanaf nu vergadert de Raadsgroep Herindeling Westerkwartier in het openbaar. De eerstvolgende vergadering is op donderdag 15 juni a.s. om 20.00 uur in het gemeentehuis van Zuidhorn.
  U bent van harte welkom deze vergadering bij te wonen. 

 • Herindeling Westerkwartier

  Herindelingsadvies

  Begin mei hebben de gemeenteraden van Grootegast, Leek, Marum en Zuidhorn in voorbereidende zin gesproken over het herindelingsadvies gemeente Westerkwartier. Besluitvorming heeft plaatsgevonden op 24 mei. De raden hebben toen besloten:

 • Colleges gemeenten Westerkwartier en Noordenveld overwegen werkzaamheden Novatec en ISD Noordenkwartier anders te organiseren

  Na de zomer nemen de colleges van de Westerkwartiergemeenten Grootegast, Leek, Marum en Zuidhorn en de gemeente Noordenveld een principe besluit over de toekomst van de gemeenschappelijke regelingen Novatec en ISD Noordenkwartier. Uitgangspunt daarbij is dat de werkgelegenheid voor de medewerkers niet in gevaar komt. De ISD Noordenkwartier verzorgt op dit moment de Participatiewet voor de gemeenten Leek, Marum en Noordenveld. Deze gemeenten zitten samen met Grootegast en Zuidhorn ook in de gemeenschappelijke regeling Novatec, het gezamenlijke Sociale Werkvoorzieningschap van de vijf gemeenten.

 • Gemeenten Westerkwartier lanceren apps voor gemeentelijke informatie

  De gemeenten Grootegast, Leek, Marum en Zuidhorn hebben elk een eigen app ontwikkeld voor inwoners. Maandag 29 mei zal Kirsten Stadermann samen met burgemeester Ard van der Tuuk van Grootegast de apps lanceren. Mevrouw Stadermann was met haar idee – een app waarmee meldingen bij de gemeente kunnen worden gedaan – de winnares van het AWAD team (Anders Werken Anders Doen) van de gemeente Zuidhorn in 2016. Het doen van meldingen is één van de mogelijkheden van de gemeenteapps. Daarnaast kunnen inwoners de app raadplegen voor informatie, zoals de afvalkalender en het laatste nieuws.

 • Veteranendag Westerkwartier 2017

  Bent u veteraan, bent u de partner van een overleden veteraan of kent u iemand die veteraan is? Op zaterdag 17 juni 2017 vindt de Veteranendag Westerkwartier 2017 in wegrestaurant In de Klaver te Niebert vanaf 10.00 tot 14.00 uur plaats. De burgemeesters van Grootegast, Leek, Marum en Zuidhorn nodigen alle veteranen en hun eventuele partner/begeleider uit om op 17 juni a.s. aanwezig te zijn bij de Veteranendag Westerkwartier 2017.

 • Hondenbezitters opgelet!

  De hond uitlaten: even een ommetje maken; uw hond een grote boodschap en u een frisse neus. Lekker. Minder fris is poep onder de schoenen, in het perkje of zelfs het speelveldje in de buurt. De gemeente Marum krijgt hierover de laatste tijd opvallend veel klachten. De gemeente roept hondenbezitters daarom op het afval van hun trouwe viervoeters op te ruimen en hun hond aan te lijnen binnen de bebouwde kom. Hondenbezitters zijn dit zelfs verplicht. Alvast bedankt voor het opruimen!

 • Wethouder Hulshoff ondertekent gunning Inloopvoorziening ggz

  Ixta Noa Praktijkhuizen gaat in opdracht van de vier Westerkwartiergemeenten een inloopvoorziening ggz realiseren in het Westerkwartier. Op het gemeentehuis van Marum is op dinsdag 2 mei de overeenkomst ondertekend door Gerard de Roos, directeur Ixta Noa en, namens de vier Westerkwartiergemeenten, Marumer wethouder Janny Hulshoff. De voorziening zorgt voor preventie en nazorg voor mensen met psychische problemen.

 • Een nieuw thuis in het Westerkwartier

  Na de grote instroom in 2015 van vooral Syrische en Eritrese asielaanvragers, hebben de gemeenten Grootegast, Leek, Marum en Zuidhorn in de laatste maanden van 2016 en de eerste maanden van 2017 een record aantal gezinnen een nieuw thuis kunnen bieden in het Westerkwartier.

 • Ondernemer? Doe mee met het Koploperproject Duurzaam Ondernemen Westerkwartier!

  Duurzaam ondernemen biedt vele kansen, zoals kostenbesparingen, meer gemotiveerd personeel, vergroting van het marktaandeel, innovatiemogelijkheden, nieuwe partnerships, toegang tot financiering, en vooral ook een positief imago voor uw bedrijf. Met het Koploperproject willen de gemeenten Grootegast, Leek, Marum en Zuidhorn en bedrijven samen aan de hand van concrete voorbeelden laten zien dat duurzaam ondernemen niet alleen hoort en nodig is, maar ook lonend is en boeiend kan zijn. Een succesvolle ronde van het project heeft al plaatsgevonden in 2016 in gemeente Zuidhorn.

 • Is uw woning voor hulpdiensten te vinden en te bereiken?

  Wanneer er bij u brand uitbreekt of als u medische hulp nodig heeft, wilt u natuurlijk dat de hulpdiensten zo snel mogelijk bij u voor de deur staan. Helaas komt het nog vaak voor dat het lastig is voor de hulpdiensten om het juiste huisnummer te vinden en/of dat een woning slecht te bereiken is. Het gaat dan met name om woningen die niet direct aan de doorgaande wegen liggen.

 • Eerste digitale enquête Westerkwartierpanel van start 

  In de periode van 10 tot en met 24 april 2017 houden de gemeenten Grootegast, Leek, Marum en Zuidhorn de eerste digitale enquête. Het onderwerp van deze enquête is burger- en overheidsparticipatie en raadscommunicatie voor de nieuw te vormen gemeente Westerkwartier. Alle leden van het Westerkwartierpanel ontvangen hiervoor een uitnodiging.

 • Alle kinderen verdienen de kans om mee te doen aan sportactiviteiten

  Alle kinderen verdienen het om mee te doen aan sportactiviteiten. Om dit mogelijk te maken nemen de gemeenten Grootegast, Leek, Marum en Zuidhorn al langere tijd deel aan het Jeugdsportfonds. Dankzij het Jeugdsportfonds krijgen kinderen en jongeren tussen de 4 en 18 jaar uit gezinnen waar onvoldoende geld is om lid te worden van een sportvereniging, de kans om ook te sporten. Inwoners van de gemeenten in het Westerkwartier kunnen een aanvraag indienen voor dit fonds.

 • Gratis compost voor inwoners Grootegast, Leek en Marum

  Inwoners van de gemeenten Grootegast, Leek en Marum kunnen op de milieustraat aan de Tweemat te Grootegast het hele jaar door gratis compost ophalen. Als u een kar afval naar de milieustraat brengt kunt u als retourvracht compost meenemen. Maar u mag ook compost ophalen als u geen afval brengt. Om op de milieustraat te komen moet u wel een milieupas hebben.

 • Jan Kikkert neemt afscheid als voorzitter WMO-adviesraad. 

  Op 1 februari jl. heeft Jan Kikkert als voorzitter van de WMO-adviesraad na ruim zeven jaar afscheid genomen.

 • Helikopters trainen bij duisternis in week 14, 17, 18, 23, 27 en 32

  Om veilig te kunnen opereren, zowel bij daglicht als bij duisternis, trainen helikopterbemanningen van de Koninklijke Luchtmacht het hele jaar door. Dit kan tot uiterlijk 00.00 uur, maar getracht wordt alle helikopters om 23.00 uur weer aan de grond te hebben. Voor de periode tussen april en oktober is toestemming verleend om in een aantal weken militaire vluchten uit te voeren voor oefendoeleinden bij duisternis tot uiterlijk 01.00 uur.

 • Tellers Tweede Kamerverkiezingen 2017 gezocht

  Op woensdag 15 maart 2017 worden de Tweede Kamer verkiezingen gehouden. Voor het vaststellen van de uitslag is de gemeente Marum op zoek naar enthousiaste tellers.

 • Openbare vergadering op 1 februari 2017

  Op woensdag 1 februari a.s. om 19.30 uur vergadert de gemeenteraad in het gemeentehuis. 

 • Nieuwe ontwikkelingen nieuwbouwplannen Centrumplan Marum

  Zoals bekend heeft de Zonnehuisgroep Noord in december j.l. aangegeven de nieuwbouwplannen in het nieuwe centrumplan van de gemeente Marum in te trekken. Hiermee dreigt het gehele plan tot stilstand te komen. De afgelopen weken is achter de schermen hard gewerkt om te komen tot een oplossing.

 • Terinzagelegging herindelingsontwerp Westerkwartier

  De raden van de gemeenten Grootegast, Leek, Marum en Zuidhorn hebben op 16 januari 2017 het Herindelingsontwerp voor de gemeente Westerkwartier vastgesteld. De raad van de gemeente Winsum heeft dit ontwerp op 17 januari 2017 vastgesteld. Het Herindelingsontwerp bevat een procesmatige en inhoudelijke onderbouwing van de voorgestelde samenvoeging van de vier genoemde gemeenten in het Westerkwartier; voor Winsum geldt dit alleen voor het deel dat de voormalige gemeente Ezinge omvat. Het ontwerp ligt van maandag 23 januari tot en met maandag 20 maart 2017 ter inzage. Hierop kunnen zienswijzen worden ingediend.

 • Raden vier gemeenten Westerkwartier besluiten over Herindelingsontwerp

  Maandagavond 16 januari 2017 besluiten de gemeenteraden van Grootegast, Leek, Marum en Zuidhorn over het Herindelingsontwerp en het bijbehorende plan van aanpak voor de nieuw te vormen gemeente Westerkwartier per  1 januari 2019. In december 2016 hebben de raden deze stukken voorbesproken. De vier vergaderingen zijn openbaar en vinden gelijktijdig plaats in de betreffende gemeentehuizen vanaf 19.30 uur.

 • Nieuwjaarstoespraak 2016/2017, door Henk Kosmeijer, burgemeester van Marum.

  Dames en heren,
  Veul heil en seeg'n
  Folle Lok en Seine
  Selamat Tahun Baru
  oftewel een heel gelukkig, voorspoedig en gezond 2017 toegewenst voor u en uw naaste omgeving.

 • ’t Wylpke uit de Wilp winnaar van de Jacques Drenthprijs 2016

  De vrijwilligers van stichting ’t Wylpke uit de Wilp hebben de Jacques Drenthprijs van de gemeente Marum gewonnen. De vrijwilligers kregen tijdens de drukbezochte nieuwjaarsreceptie van de gemeente uit handen van wethouder Janny Hulshoff-Oost een bedrag van € 500.

 • Henk Kosmeijer: Laten we er een mooi feest van maken! Voor iedereen!

  De jaarwisseling staat weer voor de deur. Graag wens ik iedereen al vast een heel fijn en gezond 2017 toe. 

 • Gemeentebestuur Marum verbijsterd: Zonnehuisgroep Noord trekt op het laatste moment nieuwbouwplannen De Hoorn in

  In alle vroegte maandagmorgen heeft de interim directeur bestuurder van de Zonnehuisgroep Noord, de heer W. de Gooyer contact gezocht met het gemeentebestuur van Marum over de voorgenomen nieuwbouw in het nieuwe Centrumplan van Marum. Hierbij werd meegedeeld dat de Zonnehuisgroep gedwongen is af te zien van de voorgenomen nieuwbouw, vooral doordat het Waarborgfonds Zorg haar noodzakelijke goedkeuring aan het plan heeft onthouden.

 • Gezamenlijk Regionaal Integraal Huisvestingsplan Onderwijs 2017-2020 gemeenten en schoolbesturen Westerkwartier

  De vier gemeenten in het Westerkwartier hebben samen met de schoolbesturen in deze regio het Regionaal Integraal Huisvestingsplan Onderwijs (RIHP) Westerkwartier 2017-2020 opgesteld. Dit document is een logisch vervolg op het goed ontvangen RIHP 2013-2016 en is een mooi voorbeeld van regionale samenwerking.

 • Initiatiefrijk Westerkwartier

  In deze derde Zorgkrant besteden we vooral aandacht aan de vele initiatieven die in het Westerkwartier bestaan en ontstaan op het gebied van zorg en ondersteuning.

 • Openbare raads- en commissie -vergadering op woensdag 21 december

  De raadscommissie en de gemeenteraad van de gemeente Marum vergaderen op woensdag 21 december in het gemeentehuis. 

 • Onderzoek wooneenheden voor vergunninghouders in Westerkwartier

  Vluchtelingen die een verblijfsvergunning hebben gekregen en nog in een asielzoekerscentrum wonen, kunnen doorstromen naar een eigen woonruimte. In 2016 gaat het  om de huisvesting van tienduizenden vergunninghouders. Elk half jaar bepaalt het Rijk het aantal vergunninghouders dat een gemeente moet huisvesten.  

 • Ervaringen cliënten Wmo Westerkwartier overwegend positief 

  Het Sociaal Planbureau Groningen heeft de afgelopen maanden in het Westerkwartier het cliëntervaringsonderzoek uitgevoerd. Hiervoor hebben alle inwoners met een Wmo-maatwerkvoorziening, bijvoorbeeld huishoudelijke hulp, een taxipas of begeleiding, een vragenlijst ontvangen. 

 • Veilig internetten 

  Bijna iedereen maakt tegenwoordig gebruik van internet. Zakelijk of privé, met internet kunt u gemakkelijk informatie vinden en uitwisselen. Helaas komt internetoplichting of cybercrime steeds vaker voor. Meer en meer verschijnen in de media berichten over de verspreiding van computervirussen en malware.

 • Openbare raadscommisievergadering op 10 oktober

  De raadscommissie van de gemeente Marum vergadert op maandag 10 oktober om 19.30 uur in het gemeentehuis. 

 • Inwoners over nieuwe Westerkwartiergemeente

  In de afgelopen maanden hebben inwoners mee kunnen denken en praten over de herindeling van de Westerkwartiergemeenten via een online enquête en via een van de twee bijeenkomsten in de Postwagen in Tolbert.

  Op de herindelingswebsite vindt u de uitkomsten en het vervolgproces.

 • Resultaten enquête Openbare verlichting

  De resultaten van de enquête die gehouden is in het kader van het nieuwe beleidsplan voor de verlichting in de openbare ruimte zijn bekend. Ze zijn verwerkt in het rapport “Opiniepeiling onder burgers en bedrijven d.d. 14 juni 2016”. 

 • Gratis groen brengen naar de Tweemat

  Inwoners van de gemeenten Grootegast, Leek en Marum kunnen tijdens openingstijden gratis groenafval naar milieustraat De Tweemat brengen. 

 • Openbare raadsvergadering 20 april 2016

  De raad van de gemeente Marum vergadert op woensdag 20 april a.s. om 19.30 uur in het gemeentehuis. 

 • Raden vier gemeenten Westerkwartier stemmen in met kadernotitie herindeling

  Woensdag 16 maart 2016 hebben de vier gemeenteraden in het Westerkwartier de kadernotitie voor de herindeling vastgesteld. Met de vaststelling van deze notitie hebben de gemeenten op hoofdlijnen een aantal kaders vastgesteld over hoe de nieuwe gemeente er uit zou moeten gaan zien.

 • Zoektocht naar opvanglocatie voor vluchtelingen duurt voort

  De zoektocht naar een opvanglocatie voor vluchtelingen in de gemeente Marum heeft vooralsnog geen concreet resultaat opgeleverd. Het college van BenW van de gemeente Marum is na de zomer van 2015 gestart met een onderzoek binnen de gemeente naar mogelijk geschikte locaties voor de opvang van de toenemende stroom vluchtelingen. Zij kreeg hierbij bijval vanuit de gemeenteraad door middel van een unaniem aangenomen motie (16 september 2015). In deze motie werd opgeroepen om, zo mogelijk in overleg en samenspraak met de andere Westerkwartiergemeenten, in contact te treden met het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers (COA). En te onderzoeken of er binnen de gemeente Marum dan wel overige Westerkwartiergemeenten vastgoed beschikbaar is, dat met inzet van acceptabele financiële middelen geschikt kan worden gemaakt voor tijdelijke en kleinschalige opvang van asielzoekers.

 • Vergadering Gebiedscommissie Zuidelijk Westerkwartier

  De Gebiedscommissie Zuidelijk Westerkwartier vergadert op maandag 22 februari 2016, van 19.00 – 21.00 uur in het gemeentehuis te Leek, Tolberterstraat 66, 9351 BJ Leek. Deze vergadering is openbaar. U bent van harte welkom. De agenda en vergaderstukken zijn te vinden op http://www.zuidelijkwesterkwartier.nl/

 • Onderhoudswerkzaamheden gaswinningslocatie Marum (Leidijk) van start

  In het weekend van 30 en 31 januari 2016 wordt door de Nederlandse Aardolie Maatschappij BV (NAM) de boortoren van locatie Vries (bij Assen) naar de gaswinningslocatie Marum- langs de A7, bij afslag Frieschepalen verhuist.

Archief
Top